Elemzések-értékelések
 
  Árfolyam
percről percre
 
  Sajtó
 

Gyakran feltett kérdések: 


 

1 uncia arany = 31,1 gramm arany

 

LBMA
A London Bullion Market az arany és ezüst tekintetében a legfontosabb tőzsdén kívüli kereskedési hely, valamint a világ egyik legmeghatározóbb nyersanyag nagykereskedési helye Londonban. 1919 óta itt határozzák meg az arany világpiaci árát, és 1897-től az ezüst világpiaci árát. Az arany- és ezüsttömbökkel történő kereskedést a London Bullion Market Association (LBMA) koordinálja, melynek tagjai nagybankok, gyártók, feldolgozók és finomítók, kereskedĹ‘k az egész világon. Az egymás között és ügyfeleikkel saját számlára és kockázatra történő kereskedésük olyan nagy tételekben folyik, amely meghatározó az arany és az ezüst világpiaci áralakulására vonatkozóan. Naponta több mint 600 tonna arany és 3.000 tonna ezüst fordul meg a kereskedésben.

 

London fixing
A londoni fixing több mint 100 éve a globális árfolyamjegyzés alapja a nemzetközi aranykereskedelemben, ennek következtében az egész világ ehhez igazítja árait. A világ öt vezető bankja, a The London Gold Market Fixing Ltd. öt tagja határozza meg naponta kétszer a fixinget: délelőtt és délután (10.30 és 15.00, London Time) az aranyforgalom általuk tapasztalt mértéke szerint, azok súlyozott átlaga alapján.

 

999,9 tisztaság, a „négykilences” arany
Az LBMA szabályozása szerint egy Good Delivery tömbnek minimum 995:1000 arányban kell aranyat tartalmaznia, a maximum elérhető arány a 999,9:1000. A Rockefellers Goldon keresztül kizárólag ezt az ún. „négykilences arany” jut el az ügyfelekhez. 

 

NEHITI (Nemesfémvizsgáló és HitelesítĹ‘ Hatóság)
A Magyar Kereskedelmi és EllenĹ‘rzési Hivatalhoz tartozó NEHITI tevékenysége és szolgáltatásai lefedik a hazai aranykereskedelemmel kapcsolatos területeket. Nyilvántartást vezet minden, a nemesfémtárgyak készítésével, forgalmazásával, importálásával, árverésével vagy zálogba vételével foglalkozó gazdálkodó szervezetrĹ‘l, illetve tanúsítja a jogszabályban elĹ‘írt feltételeknek megfelelĹ‘ nemesfém tárgyak és termékek nemesfémtartalmát és gondoskodik fémjellel történĹ‘ ellátásukról. Számos további feladata mellett többek között a NEHITI végzi a nemesfémtárgyak minĹ‘sítését is, amely szolgáltatás díjköteles.

 

London Good Delivery minĹ‘ség
A világon többféle aranytömb van forgalomban, de a legnagyobb presztizsű aranyrúd a 400 unciás (kb. 12,44 kilós) London Good Delivery. A Good Delivery-t formája, mérete és kivételes minĹ‘sége miatt egybĹ‘l felismerik az egész világon. Rendkívül szigorú szabványok szerint készül, így gyakorlatilag az egyetlen, intézményi nemzetközi kereskedelemben is használatos fajta. Átlagos súlya 400 uncia, azaz 12,44 kiló. A legtöbb központi bank ebben a méretben tartja aranykészletét. Rendkívül fontos, hogy az ilyen London Good Delivery minĹ‘sítéssel ellátott tömböket gyártó cég aranytömbjeit vásároljuk, mivel csak az ilyen minĹ‘sítésű aranynak biztosított a likviditása világszerte. Fontos, hogy a London Good Delivery gyártók listáján szereplĹ‘, készítĹ‘ pecsétje és egyéb adatok, például gyártási szám, anyagösszetétel (999,9) stb. megtalálható legyen a tömbön a befektetĹ‘ biztonsága érdekében. Ezen standard-ek megléte alapján az aranytömb bárhol a világon bonyolult és költséges bevizsgálási és minĹ‘sítési eljárás nélkül gyakorlatilag azonnal készpénzzé tehetĹ‘. A London Good Delivery aranyrúd készítĹ‘inek listáját a Bank of England saját aranyrúd-hivatala ellenĹ‘rzi. Mintegy 28 ország 60 aranyrúdkészítĹ‘jének terméke felel meg a szabványoknak.

 

Viamat AG címe:
Viamat AG Zürich – Kloten:
Obstgartenstrasse 27
8302 Kloten
Switzerland