Elemzések-értékelések
 
  Árfolyam
percről percre
 
  Sajtó
Emelkedik az arany árfolyama
 

Aranyár prognózis 2012
A tavalyi év a rekordok éve volt az arany történelmében, hiszen soha nem látott magasságokba emelkedett az árfolyama. Szeptember elején 1901,70 dollárt fizettek egyetlen uncia aranyért, amire korábban még nem volt példa! A meredek áremelkedés nem volt véletlen: a kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben, miközben egyre-másra dőltek be a tőzsdei indexek, az arany lett az elsőszámú biztos menekülési pont. Hatalmas lett az érdeklődés ezen nemesfém iránt, ami érthető módon árfelhajtó hatást váltott ki. Bár 2011 utolsó negyedévében csökkent az arany ára, így is nyereséggel zárta az évet, amivel egy újabb rekordot tudhat magáénak: immáron tizenegy esztendeje folyamatosan zárja az adott esztendőt nyereséggel! Jól látszik tehát, hogy nem alaptalan az aranyba vetett bizalom, melyet rendre profittal hálál meg.

Egy ilyen kiemelkedő év után persze adja magát a kérdés: mire számíthatunk 2012-ben? Jósok és látnokok helyett jobb, ha gazdasági szakemberek véleményére adunk ebben az ügyben. A legtöbb szakértő úgy véli, hogy az arany 2011 negyedik negyedévében elkezdődött árfolyam-korrekciója rövidtávon még folytatódik, de hosszútávon az árfolyam újabb jelentős emelkedésével számolnak. Tekintettel arra, hogy várhatóan világszerte jelentős lesz az inflációtól való félelem, az annak ellenálló arany továbbra is népszerű lehet – vélik az elemzők. Egyes vélemények szerint az árfolyam akár 1400 dollárig is visszaeshet, de a többség 1500 dollár környékén várja a „mélypontot”. Persze a legtöbben hozzáteszik: az elmúlt időszak szárnyalása után természetesen a mostani korrekció.

A bankok 2012 végére 1900-2100 dollár közötti árfolyamot várnak, ami ismét rekordot jelentene az arany piacán. Természetesen az előrejelzések szórása igen nagy: míg a BNP PARIBAS 2130-as árfolyamot jósol, addig az ANZ BANKING csupán 1480-asat. Látható tehát, hogy nem homogének az előrejelzések kapcsán a vélemények. Összességében viszont elmondható, hogy a nagy bankok az arany árfolyamának mintegy 20%-os drágulását várják 2012 végére.BANK

Arany   árfolyamának előrejelzése (Dollár/Uncia)

UNICREDIT

1900 $

JP MORGAN CHASE

1826 $

DEUTSCHE BANK

2000 $

COMMERZBANK

1900 $

BNP PARIBAS

2130 $

CREDIT SUISSE

1900 $

ANZ BANKING

1480 $

BARCLAYS

1975 $

BANK OF AMERICA MERILL LYNCH

2000 $

SOCIÉTÉ GENERALE

2150 $


Forrás: Vg.hu